شنبه، 20 اردیبهشت 1404
ایده خبر » اقتصادی » ادامه بحران گاز در امسال| کسری به 390 میلیون مترمکعب می رسد

ادامه بحران گاز در امسال| کسری به 390 میلیون مترمکعب می رسد

کد خبر: 20231

توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه امسال شرایط بهتری نسبت به پارسال نخواهیم داشت: کسری گاز بین ۳۵۰ تا ۳۹۰ میلیون مترمکعب خواهد بود.

بازار؛ گروه آب و انرژی:سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران طی یک نشست خبری در حاشیه بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه از افزایش تولید گاز خشک به ۸۸۰ میلیون مترمکعب خبر داد و افزود: میزان افزایش تولید گاز در کمتر از ۳ ماه به ۳۰ میلیون مترمکعب گاز غنی و ۲۱ میلیون مترمکعب گاز خشک افزایش یافت.

توکلی ادامه داد: سال گذشته شرایط به قدری بحرانی بود که ماه به ماه نسبت به پایداری شبکه فکر می کردیم. ۳ مرتبه پیک مصرف شکسته شد و ۷۰ روز سرمای ممتد داشتیم.

او با اشاره که اینکه سال گذشته زمستان سختی را پشت سر گذاشتیم، گفت : زمستان پارسال مخازن نفت گاز مخازن کاملی نبود و مقدار ذخایر در مقایسه با سال گذشته کمتر بود. سرمای اسکاندیناوی در ۱۱ استان کشور حاکم بود و دمای هوا ۱۱ درجه در آبان افت پیدا کرد.

به گفته معاون وزیر نفت، زمستان سال گذشته را در شرایطی سپری کردیم که مقدار ناترازی حدود ۳۵۰ میلیون مترمکعب بود است. برای زمستان امسال هم پیش بینی می شود ناترازی بین ۳۵۰ الی ۳۹۰ میلیون مترمکعب باشد.

معاون وزیر نفت ادامه داد: البته این ناترازی باعث شد که شرکت گاز بالنده تر شود. ۱۷ ایستگاه تقویت فشار ما حتی واحد پشتیبانشان هم در سرویس بودند. ۳۰ تا کمپرسور در شرایط مرزی کار می کرد. همه اینها یعنی پذیرش ریسک مهندسی شده که البته خطرناک بوده است. اما به هر حال شرکت گاز این ریسک را با بدنه خودش تحمیل کرد.

او ادامه داد:برای تامین نیاز کشور ناچار بودیم که با تمام قوا تولید را ادامه دهیم. به عنوان مثال فاز یک که ظرفیتش ۲۱ میلیون مترمکعب است در برخی موارد تا ۳۹ میلیون مترمکعب انتقال گاز را انجام می‌داد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت:با وجود رشد مصرف و افزایش ناترازی اجازه ندادیم حتی یک مصرف کننده خانگی هم قطعی گاز داشته باشد.

او اشاره به اینکه امسال هم شرایط بهتری نسبت به سال قبل نداریم، اظهار داشت: مساله ناترازی دو تا بال دارد. یکی بال تولید بوده و دیگری بال مصرف است. اگر مصرف لجام گسیخته باشد این دو هیچ وقت بهم نخواهند رسید. به همین دلیل اگر می خواهیم ناترازی را کاهش دهیم برای مدیریت مصرف حتما باید چاره اندیشی شود.

او با بیان اینکه ۷۰ درصد گاز در وسایل سرمایشی تلف می شود، افزود: بهترین بخاری های کشور هم حتی ۳۰ درصد راندمان دارد. باید اشاره کنم که بخش زیادی از پرت گاز مربوط به بخاری راندمان پایین است که تعداد آنها ۲۰ میلیون دستگاه برآورد می شود. البته بر اساس مصوبه شورای اقتصاد بخاری های راندمان پایین با بخاری هایی که راندمان بالای ۸۰ درصد دارند، تعویض شود.

به گفته معاون وزیر نفت، قرارداد یک میلیون مترمکعبی بخاری های راندمان بالا امضا شد و قرار است که امسال ۳۰۰ هزار تای آنها را تحویل داده شود. با دو تا شرکت هم تفاهم نامه ای در این خصوص امضا شده است.

او با اشاره به اینکه قیمت تاثیر گذار انرژی در صنایع فولادی بسیار پایین است، ادامه داد: در طرح جامع انرژی مصوب شده بود که صنایع سیمان و فولاد سالانه یک درصد راندمان خود را افزایش دهند. اما متاسفانه این اتفاق انجام نشده است.

او سیاست گذاری های انجام شده برای افزایش سرمایه گذاری در بالادست را مورد توجه قرار داد و گفت: صنایع چنانچه در بالادست سرمایه گذاری کنند به اندازه میزان افزایش تولید گاز می تواند این انرژی را در واحد تولید خود مصرف کنند.

توکلی درباره وضعیت تامین گاز صنایع گفت: گاز صنایعی که اولویت اساسی کشور است قطع نشده البته به دلیل تامین گاز خانگی صنایع بزرگ محدودیت در تامین انرژی داشتیم.

معاون وزیر نفت اظهار داشت: در کشور ما ۷۵درصد تولید گاز در جنوب ایران است. این در حالی است که در ۹۲ درصد مصرف انرژی در زمستان در شمال کشور است.

او همچنین درباره افزایش تعرفه مشترکان گاز خانگی در امسال گفت: تعرفه گذاری با سازمان برنامه و بودجه است. در سال گذشته تعرفه گاز پله های ۱۱ و ۱۲ که به شدت بد مصرف بودند افزایش یافت. طوری که برای برخی از مشترکین لاکچری نشین قبض های ۲۵۰ میلیون و ۳۰۰ میلیون تومان هم صادر شد.

او با اشاره ارزان فروشی گاز در کشور گفت: قیمت تمام شده اکتشاف و انتقال و پالایش و توزیع ۵ سنت است. در حالیکه قیمت گاز برای مشترک کمتر از ۱۰۰ تومان است.

به گفته توکلی، نگاه رئیس جمهور نگاه عادلانه به توزیع یارانه ها است. بر همین اساس به دنبال افزایش تعرفه مشترکین خیلی بد مصرف و تشویق مشترکین کم مصرف هستیم.

او گفت. اگر بخواهیم نیاز مصرف را پاسخ گو باشیم باید یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز داشته باشیم که شدنی نیست.

او سهم بالای گاز از تامین انرژی را مورد توجه قرار داد و گفت : در همه جای دنیا سبد انرژی تعریف می شود اما این مساله در کشور ما خیلی رعایت نشده است. حال آنکه اگر در زمستان بتوانیم میزان سوخت معادل نیروگاه ها را تامین کنیم یک مدیریتی صورت خواهد گرفت و کمتر دچار بحران در تامین سوخت خواهیم شد.

او افزود : برنامه هفتم توسعه کشور را ملزم به همکاری با کشورهای مشترک المنافع کرده است.

معاون وزیر نفت درباره واردات گاز ترکمنستان گفت: ترکمنستان تنها مخزن خشکی بزرگ دنیا را داشته و مرز زیادی هم با ما دارد. یکی از اقدامات انجام شده امضای قرارداد سواپ است که این قرارداد فعال وجود دارد. این اولین قرارداد G۲G یعنی قرارداد شرکت دولتی با دولتی است.

او گفت: درباره صادرات به اروپا برنامه جدی وجود نداریم و در اولویت های های شرکت گاز نیست. اما واردات گاز از ترکمنستان در قالب سوآپ به ترکیه را دنبال می کنیم.

منبع: tahlilbazaar-340349

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید